Ennen teeleivän valmistusta tutkittiin leivinjauheen toimintaa nesteessä ja jauhojen joukossa. Tavoitteena oli
1) oppia ymmärtämään, miten leivinjauhe lisätään taikinaan ja miksi
sekä
2) samalla harjoitella mittaamista.
Tästä päästiinkiin sitten sopivasti aiheeseen, että kotitaloustunnilla tarvitaan kemian ja matikan taitoja ja jopa ruotsia, koska mittasarjan mitoissa nimet ovat ruotsiksi!
Matsked = ruokalusikka ( 15 ml)
Tesked = teelusikka (5 ml)
Kryddmått = maustemitta (1 ml)
Porkkana-juustoteeleipä (2 kpl)
2 dl sämpyläjauhoja (myös hiivaleipä- tai vehnäjauho sopii)
1 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
1 - 1,25 dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl porkkanaraastetta (= 1 pienehkö porkkana)
1 dl juustoraastetta
Lisäksi: vähän vehnäjauhoja pinnalle
1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen (kiertoilmauuni 220 asteeseen). Ota esille pelti ja leivinpaperi.
2. Ota esille muovikulho, puuhaarukka, mittalusikkasarja, kaavin ja raaka-aineet.
3. Kuori, pese ja raasta porkkana. Raasta juusto tarvittaessa.
4. Mittaa kulhoon sämpyläjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita puuhaarukalla.
5. Lisää kuivien aineiden joukkoon porkkana- ja juustoraaste, maito sekä ruokaöljy. Sekoita puuharukalla tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoita liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää.
6. Jaa taikina pellille leivinpaperin päälle kahdeksi keoksi. Ripottele kekojen päälle vehnäjauhoja ja taputtele taikina noin 1 cm:n paksuiksi pyöreiksi leiviksi.
7. Pistele leivät haarukalla, jotta ne paistuvat tasaisesti.
8. Paista leipiä uunin keskitasossa noin 10-13 minuuttia. Leipä on kypsä, kun sen pinta on kauniin ruskea (ketun turkin värinen).
Porkkana-juustoteeleipä (2 kpl)
2 dl sämpyläjauhoja (myös hiivaleipä- tai vehnäjauho sopii)
1 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
1 - 1,25 dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl porkkanaraastetta (= 1 pienehkö porkkana)
1 dl juustoraastetta
Lisäksi: vähän vehnäjauhoja pinnalle
1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen (kiertoilmauuni 220 asteeseen). Ota esille pelti ja leivinpaperi.
2. Ota esille muovikulho, puuhaarukka, mittalusikkasarja, kaavin ja raaka-aineet.
3. Kuori, pese ja raasta porkkana. Raasta juusto tarvittaessa.
4. Mittaa kulhoon sämpyläjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita puuhaarukalla.
5. Lisää kuivien aineiden joukkoon porkkana- ja juustoraaste, maito sekä ruokaöljy. Sekoita puuharukalla tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoita liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää.
6. Jaa taikina pellille leivinpaperin päälle kahdeksi keoksi. Ripottele kekojen päälle vehnäjauhoja ja taputtele taikina noin 1 cm:n paksuiksi pyöreiksi leiviksi.
7. Pistele leivät haarukalla, jotta ne paistuvat tasaisesti.
8. Paista leipiä uunin keskitasossa noin 10-13 minuuttia. Leipä on kypsä, kun sen pinta on kauniin ruskea (ketun turkin värinen).
Pahoittelen kirjoitusvirhettä ohjeessa. Siinä pitää tietenkin lukea suolaa (ei suokaa)....
VastaaPoistaT. Ope