keskiviikko 27. elokuuta 2014

Omenpiirakkaa ja kotitaloustaitoja

Ensimmäisellä kotitaloustunnilla valmistettiin ryhmätyönä omenapiirakkaa ja samalla päästiin heti harjoittelemaan mittaamista, uunin kuumentamista sekä kattamista. Yksi tärkeimmistä taidoista, jota tällä kertaa harjoiteltiin, olivat yhteistyötaidot. Läksyksi tulikin ottaa hyvät yhteistyötaidot mukaan jokaiselle kotitaloustunnille. Tässä ohje, jolla valmistuu helposti piirakka melkein mistä tahansa marjasta tai hedelmästä.





Omenapiirakka, pikataikina


Taikina:

2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
½ tl vanilja- tai vanilliinisokeria
2 dl piimää, maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
1 dl (rypsi)öljyä
1 kananmuna

Täyte:
1-2 omenaa
1 rkl sokeria
1 tl kanelia

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota esille pyöreä piirakkavuoka, valmistusaineet ja työvälineet.

2. Huuhtele omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat viipaleiksi.

3. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita haarukkavatkaimella.

4. Lisää kuivien aineiden joukkoon piimä/kermaviili, öljy ja kananmuna. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi haarukkavatkaimella.

5. Kaada taikina vuokaan. Laita omenat limittäin taikinan päälle ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.

6. Paista piirakkaa uunin keskitasossa 25-35 minuuttia. Voit kokeilla hammastikulla piirakan kypsyyttä: kun tikkuun ei jää raakaa taikinaa, on se kypsä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti