keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Milloin vesi kiehuu?

Tänään tutkimme veden kiehumista. Jokainen ryhmä sai keittää 2 dl vettä haluamassaan teräskattilassa ja haluamallaan levyllä. Vain kattilan materiaali, veden määrä ja lieden teho olivat kaikilla ryhmillä samat. Tavoitteena oli tunnistaa veden kiehumispiste ja ottaa aikaa, kuinka kauan menee veden kiehauttamiseen perinteisellä liedellä, jonka levyt ovat valurautaa. Kokeen jälkeen pohdimme, mitkä tekijät vaikuttavat veden kiehumiseen ja energian säästämiseen liedellä vettä kuumennettaessa. 

Tässä alla kaikkien ryhmien "keitokset". Yksi niistä on energiatalodellisin, mutta se kattila ei kuitenkaan tainnut voittaa kisaa... 




Veden keittämisen jälkeen jokainen sai harjoitella lieden käyttöä valmistamalla itselleen mehukeiton. Samalla tutustuttiin perunajauhoilla suurustamiseen ja kokonestesuurukseen. 

Mehukeiton kaveriksi hauduteltiin vielä hiutalepuuroja. Tänään opittiin monta keskeistä ruoanvalmistuksen käsitettä:
- kiehauttaa
- keittää
- hauduttaa
- suurustaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti