perjantai 5. syyskuuta 2014

Macaroneja lauantaikoulupäivänä



Meillä on lauantaina koulua, jotta saamme yhden syyslomapäivän lisää. Innokkaat oppilaani kyselivät, voisimmeko leipoa jotain vähän haastavampaa kuin vain ohrarieskaa. Kokeillaanpa siis tätä ohjetta ja ladataan kuvat jälkikäteen...

Kokeilimme ohjetta ja saimme aikaiseksi varsin monennäköisiä tuloksia! Macaronit ovat haastava leivonnainen - opimme varmasti aika monta asiaa aina opettajaa myöten. Kokeilu liittyy teemaan, miten kotitaloustaitoja voidaan arvioida. Millaisia haasteita voi seiskaluokan oppilaille asettaa eri taitoalueiden osalta ja kuinka paljon tekemiseen ja taitojen harjoitteluun vaikuttaa oppilaan oma innostus ja sitoutuminen? Kotitaloushan on niin paljon muutakin kuin vain ruoanvalmistusta tai leipomista. Kotitaloustunneilla harjoitellaan käytännön työtaitoja, yhteistyötaitoja sekä tiedonhankinnan ja soveltamisen taitoja.

Ja kuten jo aiemmin olemme todenneet moni muu oppiaine integroituu kotitalouteen. Tänään piipahdimme historian puolella, kun pohdimme miten leipä keksittiin ammoisina aikoina - tarinahan kertoo, että leipä syntyi puuron kiehuttua yli nuotiokiville ja paistuttua kuumilla kivillä rieskaksi. Tämän tarinan todellisuutta oli kiva mutustella ohrarieskan kera. 

Ja koska siisteys kuuluu kotiin ja kotitalouteen, voin ilokseni todeta, että launtaikoulupäivänäkin luokka jäi puhtaana odottamaan maanantaita.  

Macarons (ei ihan aitoja, mutta melkein)

3/4 dl mantelijauhetta
1,5 dl tomusokeria
1 valkuainen
0,5 rkl hienoa sokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
2. Sekoita mantelijauhe ja 0,5 dl tomusokeria keskenään.
3. Vaahdota valkuaista hetki sähkövatkaimella. Lisää hienosokeri ja jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa.
4. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa seosta vain sen verran, että seos on kiiltävää.
5. Sekoita manteli-tomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon.
6. Laita seos muovipussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille halkaisijaltaan n. 2 cm nokareita parillinen määrä.
8. Anna pohjien seistä huoneenlämmössä n. 15 min ennen uuniin laittamista.
9. Paista uunin keskitasolla n. 15 min. (Lastalla varovasti kohotettaessa leivonnaisen pohja on kuiva)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti